Educatieproject Talent voor Vrijheid

18 oktober 2023
Steeds vaker zoeken we verbinding met externe partners om ons werk met kinderen nog betekenisvoller te maken. In de afgelopen maand hebben we samen met het Westfries-museum en kunstkantoor Bild stil gestaan bij het thema vrijheid.
Het zal bijna niemand ontgaan zijn dat in het weekend van 14 & 15 Oktober de stad Hoorn De Slag op de Zuiderzee vierde. In oktober 1573 werd de Spaanse vloot voor de kust van Hoorn verslagen, mede door een grote inzet van de Hoornse bevolking. Hoorn is bevrijd!

Ruim 200 kinderen van Talent en SKH-locaties hebben door middel van educatief project meegewerkt aan deze viering. Uiteraard stond het thema vrijheid centraal. Het doel was om onze kinderen na te laten denken over wat vrijheid is en wat dat voor ze betekent. Startend vanuit het historische perspectief van de Slag op de Zuiderzee uit 1573, een overwinning op de vrijheid van geloof, handel, denken en doen.

In de klas en in de BSO werd eerst gekeken een educatief filmpje over de Slag op de Zuiderzee van het Westfries museum. Daarna hebben we het thema vrijheid naar het hier en nu gehaald en werd er over vrijheid gesproken. Wat betekent vrijheid voor jou? In een tweede filmpje vertellen twee kunstenaars wat vrijheid voor hen betekent en hoe vrijheid juist past bij kunst. Wat je doet, maar vooral wat het met je doet.

Daarna hebben we de kinderen uitgenodigd een canvasjes van 15 bij 15cm te beschilderen binnen het thema vrijheid. De schilderijtjes werden op zondagmiddag tentoongesteld in het Westfries Museum aan de Roode Steen. Want echte kunst hoort in een echt museum. Heel veel kleine kunstenaars kwamen samen met hun ouders opa's en oma's naar het museum om ons grote gezamenlijke kunstwerk voor de vrijheid te bekijken, maar natuurlijk ook hun eigen werk tussen al die kleine kunstwerkjes te vinden en te bewonderen