Franse studenten bezoeken meerdere locaties

10 mei 2022
Een groep Franse studenten bezocht afgelopen dinsdag meerdere van onze locaties. De studenten volgen een opleiding die te vergelijken is met de opleiding tot Pedagogisch Werker, maar dan in Albertville, een pittoresk stadje gelegen in de Franse Alpen. En vanuit die opleiding zijn ze een midweek in Nederland om onder andere de kinderopvang te leren kennen.

Vijf jaar geleden kwamen zij voor het eerst langs en dat ook dat bezoek was een succes. Sindsdien hebben we contact gehouden en zo konden we hen nu opnieuw ontvangen. De leerlingen hebben drie locaties bezocht, de Tamboerijn, het Fluitschip en de Raccers. Onder begeleiding zijn de leerlingen in 3 groepjes van de ene naar de andere locatie gegaan, terwijl zij tijdens de tocht wetenswaardigheden over de stad Hoorn vertelden.

Op Kindcentrum Fluitschip verzorgde de directeur in haar beste Frans een rondleiding langs alle groepen en wat waren ze onder de indruk van de doorgaande leerlijn, de structuur en duidelijkheid die in alle groepen terug te zien is, van 0 tot en met 12 jaar. We vertelden over het 'samen van start project' en legden uit hoe we de peuters en kleuters in één leerlandschap integreren. Ook mooi om te zien en te horen hoe trots de directeur is op haar IKC en haar team.

Op de opvanglocaties: de Tamboerijn (0-4 jaar) en de Raccers (4-12 jaar) werd het verschil tussen de Franse en Nederlandse cultuur heel zichtbaar. Het gebruik van echte materialen op de 3+ groep, waaronder echte potten en pannen, een echt koffieapparaat en echte artikelen in het winkeltje viel direct op. Op de 0-3 groep werd uitgebreid gesproken over het buitenbedje. Dat vonden de studenten toch wel veel te koud, totdat de pm'ers lieten zien wat werd gedaan om de kinderen warm te houden. Maar, waarom zou je de kinderen nu buiten laten slapen, wat is het doel? Nou, omdat het gewoon heel gezond is! Ze waren niet overtuigd.

"En oh, de baby werd wakker, hoe lief!" Baby vond de aandacht wel heel leuk en de meiden wilden eigenlijk niet meer weg van de groep. Tenslotte nog even langs de natuurspeeltuin, de Franse inspectie zou hier echt niet mee akkoord gaan, veel te veel risico's, bacteriën en ouders die klagen dat hun kind hier wel heel vies zou worden met buitenspelen. Gelukkig konden we uitleggen dat ook de ouders hier in het begin wel moeite mee hadden, maar dat alles wel went en dat je het goed moet uitleggen. Strengere regels dus in Frankrijk qua spelen, dat hadden wij niet verwacht!

Al met al hadden zowel de Franse groep studenten alsook de begeleiders een heel geslaagde en leerzame ochtend. Zo'n uitwisseling waarbij je kennis en ervaringen met elkaar deelt door de landsgrenzen heen is een unieke ervaring, dat is voor herhaling vatbaar!

Wij bedanken de teams van het Fluitschip, Raccers en Tamboerijn voor de hartelijke ontvangst!